Πρόσκληση χρήσης του Τραπεζικού συστήματος για οποιαδήποτε εισφορά ενίσχυσης της Τοπικής Κοινότητας

Ο παρών ιστότοπος δεν ζητά και δεν δέχεται καμία οικονομική ή άλλης μορφής ενίσχυση για το χωριό ή άλλο λόγο.

Ωστόσο, οποιοσδήποτε επιθυμεί να ενισχύσει πραγματικά δράσεις ή ενέργειες προς ωφέλεια των τοπικών κοινοτήτων (καθαρισμός, ηλεκτροφωτισμός, επισκευή ύδρευσης, βάψιμο εγκαταστάσεως, κατασκευές έργων όπως πλακόστρωτα, οστεοφυλάκεια, επισκευές σχολείων, εκκλησιών, πλατειών κλπ) να το πράττει μόνο μέσω της χρήσης του Τραπεζικού Συστήματος καταθέτοντας σε νόμιμους τραπεζικούς λογαριασμούς δικαιούχων φορέων όπως ο Δήμος κλπ και όχι με καταβολή μετρητών σε “καλοθελητές” χωρίς νόμιμα παραστατικά ή αποδείξεις κλπ.

 

 

Τοποθεσία
Πιέστε εδώ για το χάρτη στο Google Maps

 

Πηγή: Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια πατήστε ΕΔΩ

Περιφέρεια Πελοποννήσου Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας
Δήμος Γορτυνίας Δημοτική Ενότητα Ηραίας
Υψόμετρο 720
Πληθυσμός 92 (2011)
Ταχ. κωδ. 22028

Ο Ράφτης του Δημοτικού διαμερίσματος Ράφτη του πρώην Δήμου Ηραίας της Δημοτικής Ενότητας Ηραίας του Δήμου Γορτυνίας ανήκει στον Νομό Αρκαδίας. Ο οικισμός είναι χτισμένος στην άκρη της πλαγιάς των τελευταίων ορεινών όγκων του Μαινάλου σε υψόμετρο 720 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο Ράφτης έχει μαγευτική και πλούσια θέα προς την Κοιλάδα του Αλφειού και τα απέναντι βουνά και χωριά της Ανδρίτσαινας.

Γεωγραφικά στοιχεία
Ο Ράφτης είναι ορεινό χωριό χτισμένο στην επαρχιακή οδό Δημητσάνας – Γέφυρας Μπερτσιάς. Το χωριό συνδέεται οδικά με δρόμο έξι χιλιομέτρων με το ιστορικό χωριό του Παλούμπα, με δρόμο 3 χιλιομέτρων με την Άνω Αράχωβα και με δρόμο 4 χιλιομέτρων με την Αγάλω. Ο οικισμός απέχει 18 χιλιόμετρα από την Δημητσάνα, 31 χιλιόμετρα από τα Λαγκάδια και 70 χιλιόμετρα από την Τρίπολη.

Δημογραφικά στοιχεία
Ο Ράφτης από παλιά ήταν μεγάλο κεφαλοχώρι της Ηραίας και αποτελεί πέρασμα και σύνδεση με την Δημητσάνα οπότε από παλιά ήταν γνωστό χωριό που είχε αναπτύξει εμπόριο. Ο πληθυσμός του χωριού σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ανερχόταν στου 92 μόνιμους κατοίκους, ενώ σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ο Ράφτης είχε 290 μόνιμους κατοίκους. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία αλλά και με την γεωργία σε μικρότερο βαθμό όμως.

Χαρακτηριστικά
Οι κάτοικοι του χωριού έχουν κάνει μεγάλες προσπάθειες ώστε το χωριό να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κοινοοικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Αξιόλογη είναι και η συνεισφορά των ομογενών Ραφταίων στο χωριό τους. Στο χωριό υπάρχουν αρκετά καταστήματα, ταβέρνες, καφενεία, ξενώνας της Αδελφότητας Ραφταίων, πισίνα, αθλητικό κέντρο και παιδική χαρά σε ωραία διαμορφωμένο χώρο. Στον Ράφτη λειτουργεί επίσης Μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο.

Αξιοθέατα Ράφτη
Συμπαθητική είναι και η κεντρική πλατεία του χωριού. Πανέμορφη είναι η πετρόκτιστη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στην είσοδο του χωριού, χτισμένη το 1901. Απέναντι από το ναό είναι η προτομή του πρωτοκλέφτη Θανάση Ραφτιώτη. Λίγο πριν την είσοδο στο χωριό από τον δρόμο της Αράχωβας, και απέναντι από τον επαρχιακό δρόμο, διακρίνεται κολλημένο σε απότομο βράχο το Ασκηταριό των Μεγίστων Ταγιαρχών (1697) με το μικρό εκκλησάκι του, ένας τόπος που χρησίμευσε σαν καταφύγιο των ντόπιων κατά τον αγώνα του 21. Σε κοντινή απόσταση και αρκετά χαμηλότερα σώζονται σφηνωμένες ανάμεσα στα βράχια ενετικές πολεμίστρες που και αυτές υπήρξαν καταφύγιο κατά τις περιόδους των διωγμών κατά την Τουρκοκρατία. Και οι δύο θέσεις είναι ορατές και προσβάσιμες με μονοπάτια από τον επαρχιακό δρόμο.

Κοκορέικη και Ραφτέικη Πούλια Φεύγοντας από το Ράφτη προς Αράχωβα, στο ξεκίνημα της ανηφοριάς, πινακίδα δείχνει προς τις Ενετικές Πολεμίστρες, την Κοκορέικη και την Ραφτέικη πούλια (απέναντι της αλλά αθέατη από εκεί). Χρησίμευσαν σαν καταφύγια των κατοίκων σε περιόδους κατατρεγμών.

Ασκητήριο Ταξιάρχη Φεύγοντας από το Ράφτη προς Αράχοβα, στο ξεκίνημα της ανηφοριάς, δίπλα στο προσκυνητάρι, ξεκινά το κακοτράχαλο μονοπάτι (15′ λεπτών) για το ασκητήριο των Ταξιαρχών που βλέπουμε, σφηνωμένο στον βράχο, ακριβώς απέναντι. Το ασκητήριο κτίσθηκε το 1697.